EST. 2013 Arsenal FC Official Supporters Club Gothenburg Sweden

Matchrapport Everton v Arsenal 20211206

2021-12-09 Matchrapport 0

Matchrapport Everton – Arsenal
Goodison Park 2021-12-06
Mike Dean (ref.)

EVERTON – ARSENAL 2 – 1 (0-1)

Pickford    Ramsdale
Coleman   Tomiyasu
Mina          White
Keane       Gabriel
Godfrey     Tierney
Gordon      Partey
Doucoure  Xhaka
Allan          Saka
Gray           Ödegaard
Townsend  Martinelli
Richarlison Lacazette

Efter resan upp till Old Trafford på torsdagen var det nu dags att bege sig norröver igen – denna gång för en på förhand klurig match mot Everton, på Goodison Park. Klurigt blev det. För klurigt för Arsenal; som rubriken skvallrar om så blev det nederlag igen. Inte direkt orättvist, men man vet med sig att Londonlaget är det i grunden bättre manskapet… Likt Manchester United i torsdags så kom nu Everton till den här matchen med stukat självförtroende… ”Bra läge att möta dem”, tänkte man. Varför blir det då förlust igen? Låt oss ta en titt på hur det hela utspelade sig…

Till att börja med, tycker jag att man ska nämna att Xhaka gör en efterlängtad comeback – han blir ofta kritiserad och till viss del får kritikerna medhåll härifrån, men han gör också många rätt vilket flera ofta blundar för. Uppenbart är att han är viktig både på och utanför plan. Vi noterar att Tierney återigen är från start, Lacazette petar Aubameyang samt att Martinelli återigen får förtroendet. Dem två engelska landslagsmålvakterna, Jordan Pickford och Aaron Ramsdale, är naturligtvis båda från start.

För Evertons del saknades Lucas Digne och det kändes som en positiv aspekt inför avspark. Ben Godfrey tog platsen som vänsterback och den sistnämnde skulle hamna i händelsernas centrum… Efter första kvarten finns knappt någonting att rapportera; Everton skapar något litet, i min mening helt ofarligt, samtidigt som Arsenal inte skapar någonting framåt. Första egentliga intentionen offensivt för Arsenal kommer efter 18 minuter – anfallet avslutas dock med att Partey skickar bollen långt över, högt över.

Matchminut 27 och Everton får till ett inspel från höger via Gray… Hårt inspel och bra placerat sådant precis mellan backlinje och målvakt. Farligt, farligt, men rinner ut i sanden. Så här långt äger Arsenal boll (42 – 58) men det är Everton som sticker fram på ett lite vassare, lite snabbare sätt än vad bortalaget tenderar till. Hemmaplan och med publiken i ryggen så är det helt naturligt, helt väntat. Som ovannämnt så skulle Ben Godfrey hamna i händelsernas centrum och det via en fot rakt i ansiktet på Tomiyasu.

Det är till synes normal kamp om boll – men här kliver VAR in och kikar… Ja, Godfrey sätter ner foten i Tomiyasus ansikte och japanen får dobbmärken som resultat. Helt sjukt är dock att Godfrey får spela kvar och det konsulteras inte särskilt länge med VAR. Här har vänsterbacken tur att få vara kvar på banan – får man sätta en fot i ansiktet på sin motståndare? Tydligen.

Bukayo Saka åkte på en smäll och blev liggandes, Yerry Mina åkte på en smäll och blev liggandes. Mittbacken Mina så pass illa att Holgate istället får kliva in. Dessa incidenter tillsammans med Serious Foul Play-situationen precis innan gör att publiken – som redan är högljudd och inspirerad – tänder till ytterligare. Minut 43 nu och frispark för Everton ute till höger, strax utanför offensivt straffområde. Townsend svingar in bollen och Richarlison knoppar in 1-0 för The Toffees. Snyggt mål kan man medge – dock är det offside, precis på håret.

Väckarklocka Arsenal!? Jadå, de vaknar. Ödegaard tycker jag varit duktig i första halvlek här och även på Old Trafford påvisade han sin kvalitet. Norrmannen verkar växa med uppgiften i Arsenal och personligen hoppas jag innerligt på att detta kan bli en spelare att pålitligt luta sig mot framöver….och det är han som gör 1-0. Inlägg från vänster av Tierney, som så ofta får till hög klass på sina inspel, hittar Ödegaard i straffområdet. Vid straffpunkten tajmar han bollen helt perfekt och med en bredside-volley trycker han in den bakom Pickford.

Lite oväntat för Arsenal – väldigt surt för Everton… Bortdömt ledningsmål – precis innan halvlek. Insläppt mål – ännu närmare halvlek. Som sagt tungt för Everton, lite sympati får jag allt för Benitez… Livlina Arsenal – gratisbiljett. 1-0. HALVTID. Inga byten i halvlek. Everton är de som öppnar andra halvlek starkast och skapar ett par halvchanser. Matchminut 50 nu och Godfrey är på det igen – sänker Saka med en stämpling. Spelaren i fråga spelar ovårdat och emellanåt direkt fult. Vid det här laget skulle han redan varit utvisad och som ”plåster på såren” för Arsenal så plockar Mike Dean upp det gula. Solklart.

Richarlison är på hugget idag och kvitterar till 1-1 i 58 minuten. Efter ett oväntat passivt Arsenal kan Doucoure lirka fram den till en helt friställd Richarlison, som i sin tur från höger i straffområdet placerar avslutet vid den ”korta” stolpen. Ramsdale slår ut med armarna och man kan inte annat än att hålla med honom. 1-1. Trodde vi. VAR sade någonting annat – ja, Richarlison är offside – igen.

Personligen tycker jag att båda dessa offsideavblåsningar är alldeles för detaljerade och det är knappt underhållande… Offside är man om man vinner fördel med att stå i offsideposition. Det är min åsikt, men har likväl förståelse för denna typ av offside. Är man på fel sida så är man… 1-0 och det är bra tryck på Goodison Park. Arsenal verkar känna sig underlägsna och både The Toffees och deras supportrar visar stort missnöje när bortalaget uppenbart fördröjer spelet. Ödegaard blir till och med varnad för att alldeles för tydligt fördröjt spelet – ”maskat”. Klockan tickar… nu framme vid matchminut 80. Blir det ett klassiskt ”tredje gången gillt” för Richarlison och Everton? Naturligtvis blir så fallet. Demarai Gray får till en fin träff precis utanför straffområdet och smäller bollen i ribban – på nickreturen som blir, dyker den spelsugne Richarlison upp.

Nu är det garanterat 1-1. VAR kan inte rädda Arsenal nu… Ett mål har hängt i luften ett bra tag och resterade 10 (+ tillägg) blir för Arsenal att bara hålla emot, tvinga med sig en poäng ner till huvudstaden. Londonlaget försöker svara på dem blåkläddas kvittering och Nketiah (ersatte Martinelli i 71:e) får i 84 minuten en superchans på nära håll. Efter att Saka från sin högerkant prickskjutit ett inlägg till Nketiah på bortre stolpen jublar man för att Arsenal igen gått upp i ledning.

Dock bränner anfallaren på extremt nära håll och detta var Arsenals chans – nu vänder matchen istället… Det är böljande spel efter 1-1 och det är Everton som har vittring på mer. Sex minuter tillägg… Håll ut, Arsenal. Tiden tickar upp till 92 minuter då Andre Gomes snappar upp bollen på mitten… Han har Granit Xhaka att ta sig förbi och det gör han enkelt – schweizaren, som blivit varnad tidigare i matchen, släpper förbi Gomes istället för att kapa honom, vilket hade renderat i andra gula och utvisning. Ödesdigert beslut, skulle det visa sig.Gomes fördelar ut bollen till Demarai Gray på vänsterflanken och den tidigare Leicester-spelaren viker inåt, utmanar och kommer till skott – och vilket skott sedan. Bollen böjer sig bort från Ramsdale, smäller i stolpen och letar sig in i mål. Ett drömmål.

Och 2-1. MATCH ÖVER – Everton hade innan denna drabbning inte vunnit en match på dem senaste åtta försöken, så vi får anta att det ”var dags” då, mot The Gunners.

• Jag ställer mig frågande till vem som ersätter Emile Smith-Rowe när han saknas? Arsenal besitter ingen spelartyp som matchar Smith-Rowes – det är en avsaknad som synes direkt. Penetreringen från mitten blir till intet och här är ett utvecklingsområde för Mikel Arteta och hans mannar.

• Ödegaard med mål igen – en ack så viktig, ny dimension i hans spel. Vore vettigt att upprätthålla det. Hans problem i tidigare matcher, i mitt tycke, är att han spelat med för många tillslag på bollen; nu släpper han den snabbare (tänker även på matchen i torsdags) och vi hoppas väl att han ska gjuta in sin plats på riktigt nu?

• Bortaformen frustrerar. I dem två senaste matcherna kunde Arsenal trots allt tagit med sig samtliga sex poäng och därmed placerat sig på en CL-plats. Nu halkar man istället efter helt i onödan.

• Det känns som att alla verkar dra åt samma håll i klubben nu. Fortsätt med detta – det verkar finnas en harmoni och tro i truppen nu som det inte funnits på flera år. Alla behövs, även vi supportrar är en ruskigt viktig del i det hela. Victory through Harmony.

Fotnot: Många av Evertons fans protesterade i matchminut 27 för att visa sitt missnöje med deras klubbs ledning. Just 27 minuten för att tydligt påvisa att det är så pass många år sedan som Everton tog en titel… Enligt uppgift lämnade dock endast cirka 200 supportrar.

/Robin Oddhammar, Arsenal Göteborg.