EST. 2013 Arsenal FC Official Supporters Club Gothenburg Sweden

Matchrapport Arsenal v Southampton 20211211

2021-12-13 Matchrapport 0

ARSENAL – SOUTHAMPTON 3-0 (2-0)

 

Ramsdale                    Caballero

 Tomiyasu                    Livramento
 White                         Stephens                                     
 Gabriel                       Bednarek
Tierney                      Walker-Pieters   


Partey                         Redmond
Xhaka                         Diallo
                                   Ward-Prowse (C)
Saka                           Tella
Ödegaard                                       
Martinelli                     Broja
                                   Armstrong
Lacazette (C)

____________________


Efter onödiga (det får man ändå säga) bortaförluster mot både Manchester United och Everton var det nu dags för efterlängtad hemmamatch.
Ett möte med Southampton stod på schemat och Arsenal har under säsongen visat sig vara starka hemma på Emirates. Trots Gunners senaste poängtapp stod man ändå här som storfavoriter – sydkustlaget Southampton hade nämligen inte vunnit borta mot Arsenal sedan 1987. För mig oväntad statistik.

Första tio minuterna börjar inte bra för Arsenal och snabbt slår mig tanken att ”kan detta vara en ’blessing in disguise’?”. Under första skedet i många matcher denna säsong har Arsenal greppat taktpinnen för att sedan tappa initiativet – idag verkar det vara tvärtom.

Innan matchens första 10 minuter hinner passera har Gabriel dragit på sig en solklar varning, Ödegaard missat fyra passningar… och Southampton skapat chanser och hörnor.

 

Enda egentliga ljusglimten för Londonlaget så här långt in i matchen är Gabriel Martinelli; ständigt aktiv, på språng och inspirerad. Personligen älskar jag hans typ av presspel och ihärdighet.
Han vaskar fram Arsenals första hörna efter 15 spelade minuter.
Vad som förvånar mig är att han slår hörnan med högern och så även efterföljande inlägg. Inte visste jag om att han är dubbelfotad.

 

Det är som sagt en tafatt inledning av hemmalaget…
Matchminut 17 nu och dags för andra varningen för Arsenal – den också solklar. Bukayo Saka river ner Walker-Pieters precis till vänster utanför eget straffområde och fram kliver naturligtvis frisparksexperten James Ward-Prowse… Med bra tillslag dundrar han bollen strax över bortre krysset.

 

 

MÅL ARSENAL!
Det kyliga regnet öser ner, väldigt få chanser skapade av Arsenal, ingen vidare inledning alls…

Hemmalagets backlinje och Ramsdale spelar bollen mellan varandra och försöker hitta luckor framåt och i 21 minuten smäller det bara till – från ingenstans – Lacazette 1-0!
Arsenal spelar sig snyggt, men med nöd och näppe, ur en pressad situation. Bollen går som på ett snöre mellan Ramsdale, White, Partey, Tomiyasu, Ödegaard, Saka och till sist Lacazette – precis så ett riktigt fotbollsmål ”ska” se ut!

Saka står för assisten från höger och som många gånger förr: snett-inåt-bakåt till en framrusande lagkamrat – denna gång Alexandre Lacazette som på ett tillslag dundrar bollen upp i nättaket.

Oväntat 1-0, men det är taget. Alla dagar i veckan.

 

Matchen byter här skepnad och innan vi vet ordet av så gör Martin Ödegaard 2-0.

Efter ännu en gång bra passningsspel skickar Tomiyasu in ett svepande inlägg enda bort till Tierney på bortre stolpen. Vår skotske vänsterback misslyckas dock med inspel två gånger om, får en tredje chans och då nickar in bollen mot straffområdet – vem där? Jo, ännu en gång Martin Ödegaard. Framfarandes tajmar han bollbanan perfekt och skallar in 2-0 till The Gunners.

Detta i minut 27.

 

Emirates Stadium har så här långt inte varit på tårna ljudmässigt – men nu efter 2-0 är det annat ljud i skällan!
Ännu mer upphetsat blir det när Martinelli snor åt sig bollen på mittplan, frispelar Lacazette och nu är det väl 3-0? Nja. Fransmannen tar ett felbeslut i att försöka diagonalt spela bollen till medspelare där han absolut skulle avfyrat ett avslut själv.

 

Southampton uppträder darrigt i försvarsspelet och det är föga oväntat då man till denna batalj kommer utan viktiga kuggar. Vi kan nämna Salisu, Romeu och sina båda burväktare McCarthy och Forster. De två förstnämnda mycket defensivt lagda och normalt sett startspelare – det är givet att det påverkar ”Soton”.

 

Gästerna för dagen har inte ”gett upp” (varför skulle de?) och de fortsätter skapa en och annan halvchans. I 36 minuten skickar man in ett par inlägg på måfå, varav ett av dessa renderar i en hörna. En ofarlig sådan.

 

Vid minut 40 lyser Southamptons brister igenom igen. Willy Caballero, som snabbt och lustigt fått sig ett korttidskontrakt med sydkustborna, får felträff och bollen hamnar mitt i gapet och hos Xhaka… Schweizaren får snabbt ner den till Ödegaard som i sin tur påhittigt klackar fram bollen mot Saka som friställs.

Caballero reparerar dock sitt misstag och är snabbt nere på engelsmannens försök.

 

Klockorna ringer snart för halvtid… Minut 42 nu och Adam Armstrong blir sittandes, skadad. Han signalerade för detta lite tidigare i matchen och fortsatte så länge han kunde. Nu tar det stopp och norrmannen Elyounoussi ersätter – var matchen nu mentalt slut för Southampton?

 

Vi hinner med ett par situationer innan Gillett blåser för halvtidsvila…
Partey missar i bollmottagningen och river ner Nathan Tella – precis i samma position där Saka fult tacklat Walker-Pieters tidigare. Framåt för Southampton är det just Nathan Tella som är mest aktiv och skapar ofta en viss oro för Arsenals backlinje.
Ward-Prowse då med frisparksläge igen. Bra synkroniserat i en upphoppande mur avvärjer farligheten – efterföljande hörna blir också den ofarlig. Plockpotatis för Aaron Ramsdale.

Snabbt uppfattar Ramsdale att Martinelli är på språng offensivt – en perfekt utspark nästintill friställer brassen mot Caballero… Redmond hinner dock störa Martinelli så pass att bollen rinner ut till hörna.

HALVTID
2-0

 

  • Dålig start för Arsenal första 20.
  • En ’blessing in disguise’ blev det ju!
  • Tomiyasu alltid duktig, Martinelli bäst, Ramsdale trygg.

 


Arsenal, som förlorat endast en gång på hemmaplan denna säsong, kliver nu ut för andra halvlek med stort självförtroende. Visst ska det här gå vägen?

Efter 10 minuter in i första halvlek har hemmalaget skapat två halvchanser och Southampton ett avslut på mål. Sotons chans kom genom Tella – absolut starkast lysande i bortalaget idag.

 

Nathan Tella ställer återigen till det för Arsenal när han i minut 56 rycker sig förbi Gabriel. Mittbacken river ner honom och det ropas för att andra gula (och därmed utvisning) ska drabba brassen. Vad som händer är att Gabriel istället skäller ut Tella för filmning och det är intressant, för känslan är att han gör detta för att ”finta bort” domarens fokus.

Detta hade mycket väl kunnat sluta med att Gabriel fått se rött.

 

58 minuten nu och Arsenalhörna. Efter en stökig situation och missbedömning av Caballero petar Gabriel in bollen. Bortdöms dock på grund av offside(?).

Vår mittback har varit i fokus idag och han skulle få en chans till…

 

Efter ännu en hörna – från Martinellis högerfot – kommer Gabriel rätt till bollen och bestämt skickar in 3-0 med pannan. Alltid är det han som är måltavlan vid hörnor och man måste ge honom det, att han är ruskigt duktig i luftrummet.
Denna gång ett ”rent” mål och Arsenal kommer inte att tappa det här. Nu spelar vi av den här matchen… Ja, så blir det, men oj vad mycket som hinner hända innan matchen blåses av…

 

Mellan minut 60 och 70 har Arsenal ALLT.
Skapar i 63-64 minuten tre chanser inom loppet av en minut, varav en stolpträff (Martinelli). Även Saka prickar stolpen, detta i matchminut 67.
En intensiv period där Arsenal spelar ut och fullkomligen pulveriserar sina gäster.

 

Southampton får i minut 73 och 75 ett par chanser som tvingar Ramsdale till två kvalificerade räddningar. Viktigt i det här skedet att man defensivt ändå är på tårna och att man inte släpper in motståndarna i matchen – ni vet, det som har hänt alldeles för många gånger under säsongen.

 

Efter ruskigt intensiva femton minuter mattas matchen av en hel del.
Arsenal byter ut Xhaka till förmån för Lokonga (81′) och Pepe ersätter Lacazette (83′).
Rob Holding, som i minut 69 ersatt den varnade Gabriel, får dra på sig kaptensbindeln.

 

Bukayo Saka vaskar fram en målchans i 90 minuten som ska resultera i ännu en hörnspark för Arsenal, men det missar domarteamet helt.


MATCH ÖVER

3-0

 

  • Vi har ett blytungt derby hemma mot West Ham på onsdag – bra ’uppvärmning’ här.
  • Hemmaformen fortsatt mycket bra.
  • Backlinjen intakt, våra förstaval är självklara.
  • Starkt av Arsenal att efter två jobbiga förluster kunna mala ner Southampton på det här viset.

 

____________________

/Robin Oddhammar, Arsenal Göteborg