EST. 2013 Arsenal FC Official Supporters Club Gothenburg Sweden

Matchrapport Arsenal v Westham 20211215

2021-12-17 Matchrapport 0

 


ARSENAL – WEST HAM 2-0 (0-0)

Ramsdale       Fabianski

Tomiyasu    Coufal

White  Dawson   

Gabriel    Diop

Tierney  Masuaku                       

Partey    Soucek    

Xhaka Rice  (C)

Saka  Bowen

Ödegaard  Lanzini

Martinelli     Fornals   

Lacazette (C)    Antonio                                                       

 

Efter lördagens komfortabla seger mot Southampton hemma på Emirates så var det dags för ett hett Londonderby på onsdagskvällen. Tabellfyran West Ham var på besök, ett lag som imponerat stort under säsongen hittills trots att formen dippat en aning senaste matcherna. Ingen Aubameyang i truppen för Arsenal efter att klubben valt att ta ifrån honom lagkaptensbindeln på grund av flertalet incidenter. På förhand visste vi alla att det skulle bli en mycket tuff match och en riktig värdemätare för Artetas manskap. Dock var det Arsenal som skulle gå vinnande ur striden tack vare en fantastisk insats och två fina mål.

 

Matchen börjar lite trevande där båda lagen känner lite på varandra. Arsenal är det lag som känns farligare även om inga direkta målchanser skapas i inledningen. Man kan känna att det är derby, att det är en otroligt viktig match för båda klubbar och en match man verkligen vill vinna. Efter elva minuters spel delar domare Anthony Taylor ut matchens första gula kort. Det är högerbacken Coufal i bortalaget som bestraffas efter att ha svingat upp en arm i ansiktet på Arsenals Kieran Tierney. Lite senare i första halvlek uppstår en straffsituation där Lacazette kolliderar med Dawson. Taylor friar och ingen straff för Arsenal. Verkar som att det fanns en del Arsenal-fans som tyckte det var straff men också en stor skara som ansåg att domare Taylors beslut var korrekt.

 

Strax innan halvtid, närmare bestämt minut 41, så skapar Arsenal ett riktigt bra läge där ett fint väggspel mellan Saka och Ödegaard leder fram till en pass till Xhaka i straffområdet. Skottet blockas dock av en liggandes Craig Dawson, men bollen når ut till Tierney som drar till med ett långskott. Ett långskott med perfekt båge som före detta Arsenal-målvakten Lukasz Fabianski tippar upp i ribban och ut. Så nära ett ledningsmål. Värt att notera är också att West Ham hade en vass målchans i första halvlek. I minut 35 dimper bollen fram till spanjoren Pablo Fornals efter en rensning på fast situation. Fornals lägger över bollen på sin högerfot och knorrar den mot Ramsdales bortre stolpe. Som tur går bollen strax utanför och Arsenal-fansen kan pusta ut. Det var riktigt nära där för gästande West Ham.

 

HALVTID 0-0

Spelarna går in i pausvila med ett 0-0 resultat. För att sammanfatta den första halvleken så är det Arsenal som dominerar och kommer till farliga anfall och lägen. Bollen vill inte in i mål ännu, men känslan är att Arsenal kommer luckra upp West Ham i andra halvlek så länge de håller uppe bolltempot och rörelse på motståndarnas planhalva. Inga byten från något av lagen sker i paus, utan man kör på med den elva som man avslutade halvleken med.

 

1-0 ARSENAL, MARTINELLI!

Arsenal inleder den andra halvleken på absolut bästa sätt. I minut 48 slår Gabriel en fin, öppnande passning till Lacazette som lugnt tar emot bollen. Fransmannen vänder sig om och hittar en löpandes Martinelli i djupet och som på ett behärskat sätt rullar in bollen vid Fabianskis bortre stolpe. Fantastiskt anfall som endast krävde två passningar för att det skulle bli mål. 1-0 Arsenal! Precis vad vi behövde!

 

Efter ledningsmålet skapar West Ham några halvfarliga chanser. Bland annat avlossar Bowen ett skott som Ramsdale styr ut till hörna. Målchansen kommer till efter slarv från Arsenal-försvaret. Dock är min känsla att Arsenal har bra kontroll på matchen och nästa mål kommer vara avgörande för hur matchen utvecklar sig.

 

STRAFF ARSENAL!

I minut 66 kommer Martinelli rättvänd med bollen utanför West Hams straffområde. Han ser Lacazette komma löpandes på vänster sida och slår bollen lite framför honom. Coufal, som redan har ett gult kort, kommer glidandes in mot Lacazette och får undan bollen ur straffområdet. Lacazette blir liggandes och vrider sig i smärta. Efter några sekunders betänketid pekar Anthony Taylor på straffpunkten. Straff Arsenal! Coufal får sitt andra gula kort och visas därmed ut. Stora protester från West Ham-spelarna, men straff är det. Lacazette stegar fram och skjuter, men Fabianski väljer rätt hörn och räddar straffen. I samband med straffen byts Martin Ödegaard ut. In kommer Emile Smith-Rowe som senare skulle bli målskytt för Arsenal denna afton.

 

2-0 ARSENAL, SMITH-ROWE!

I minut 87 genomför Arsenal en perfekt kontring. Tomiyasu vinner boll på egen planhalva, Saka tar med sig den med fart och spelar Smith-Rowe som i sin tur driver bollen framåt och avlossar ett skott med vänsterfoten. Ett skott som letar sig ned vid första stolpen och ställer Fabianski helt och hållet. 2-0 Arsenal och tre garanterade poäng!

 

Efter Smith-Rowes 2-0 mål skapar inte West Ham något farligt läge egentligen. Man får ett frisparksläge i de allra sista minuterna men skottet blockas av muren. Mer än så blir det inte. Taylor blåser sedan av matchen och Arsenal går vinnande ur detta Londonderby. 

 

MATCHEN SLUT, ARSENAL – WEST HAM 2-0

Otroligt härlig seger! Två fina mål, tre poäng in på kontot och ännu en hållen nolla för Ramsdale. Martinelli i storform, Smith-Rowe fortsätter att producera poäng och Saka ett ständigt hot på högerkanten. Tycker även Lacazette ska ha mycket beröm, trots hans straffmiss. Hans insats överlag var mycket bra och han är helt klart viktig för uppbyggnadsspelet. Som sagt var inte Aubameyang med i truppen, vilket jag inte har något problem med alls. Aubameyang är just nu en spelare ur form, en spelare som inte är överens med Arteta och som precis blivit av med kaptensbindeln. Känns nästan som att Arsenal klarar sig bättre utan Aubameyang på plan. Det är min uppfattning i alla fall. Oavsett vad man tycker om det så innebär segern att Arsenal nu går om West Ham i tabellen och hamnar för tillfället på en fjärdeplats.

 

/David Schill, Arsenal Göteborg