Historia


Göteborg har länge haft Gooners som har varit ute på krogen och sett på Arsenalmatcher tillsammans men starten för att träffas och kolla på match började redan runt 1998 då en grupp bestående av bla Joakim Hedlund, Joakim  Friberg, Peter ”VBL” Larsson och Jürgen Antonsson  lärde känna varandra när de sprang på varandra på The Rover. Det blev också The Rover som ställe där de kom att hänga tillsammans för att se Arsenal. The Rover var en av få pubar i Göteborg som hade Sky Sport på denna tid. Det är då som Arsenal Göteborg bildades som grupp. Runt säsongen 2001-2002 så förflyttade sig denna grupp till Plain Kitchen där också fler Gooners anslöt. Säsongen 2004-2005 tog Morgan Björklund tag i saker och ting och började samordna de första organiserade träffarna i Arsenal Göteborg. Verksamheten kom att köras under Arsenal Swedens flagga (som bildades 2001) och gänget höll till på Rose And Crown på Avenyn. (första matchen på Rose And Crown var Bayern Munchen – Arsenal 2005 i Champions League)

Joakim Hedlund, Joakim Friberg och Nichlas Lindén dök ofta upp på dessa tillställningar även om de och en del andra  fortfarande gick till Plain Kitchen. Dessa grabbar är fortfarande stammisar på matchträffarna på Cheers pub än idag. Men livet förändras för en del människor och folk  får mindre tid på grund av familjeliv och arbete men glädjande nog så ser man fortfarande ”gammalt folk” från denna tid som dyker upp någongång under säsongen.  Resorna till London  för denna grupp började vid årskiftet 1982/1983 och sedan dess har dessa rutinerade herrar besökt Highbury och sedan Highbury stängdes, fortsatt sina besök på ”nybyggda” (2006) Emirates för att se Arsenal. Vår absolut första Highbury besökare ifrån Arsenal Göteborg familjen var när Kling som 14 åring gjorde denna resan tillsammans med sin far 1976.

Vid säsongen  2006-2007 bytte Arsenal Göteborg hemmapub ifrån Rose and Crown till Biljardpalatset. Morgan som tidagare hade skött Rose and Crown verksamheten hade nu tidsbrist så han lämnade över rodret till Joakim ”Jokke” Carlsson.  Jokke är också en av de som var med när Rose and Crown verksamheten startades upp> 2005. 2007 så tillfrågades Reine av Jokke om han ville vara med och hjälpa till att köra verksamheten då Jokke hade svårt att alltid närvara och Reine var alltid på plats. Säsongen 2007-2008 åkte Jokke till Skottland för att arbeta och lämnade över ansvaret till Reine. Inför säsongen 2008-2009 så hade det skett  ett ägarbyte på Biljardpalatset och en försämring på mat och service. Det kändes inte lika trevligt som tidigare att vara på palatset och även om vi var där varje match så var det ofta att vi blev förpassade till de sämsta platserna och när även vår rabatt försvann så  kände vi att det var dags att flytta verksamheten. Oleary’s fanns i diskussionerna men även Jeffreys (fd. Kajsa Warg i majorna).

Säsongen 2008 – 2009 inleddes med ett ett par ”studiebesök på Oleary’s Östra Hamngatan (där vi också såg försäsongsmatcher när dessa började visas) och Jeffreys på Karl Johansgatan och efter träffdeltagarna fått säga sitt så hamnade vi i majorna på Jeffreys.  Vid rodret var fortfarande Jokke som nu var tillbaka och Reine. 2008 var också året då Jokke kom på den lysande idén att ha en Arsenal julfest. Hela Sverige bjöds in och det blev väldig lyckat (cirka 40-50st ifrån Arsenal Göteborg och ett 20tal ifrån övriga Sverige). Jokkes och Reines tanke bakom denna julfest var att den skulle vara återkommande och gå runt i landets större orter varje år för att förbrödra och skapa större sammanhållning. Något som folk ser fram emot varje år.  Träffa och lära känna goa gooners ifrån hela landet.  Detta blev dock tyvärr aldrig av då Arsenal Sweden Stockholm valde att köra en egen fest redan nästkommade jul. Arsenal Göteborgs julfest har dock fortsatt sen 2008 och är landets äldsta Arsenal Julfest där vi årligen kör vår insamling till Barncancerfonden via vårt jullotteri.

Säsongen 2010-2011 (september) så var det återigen dags för ett pubbyte. Denna gång var det på grund av att våra två favoritbartendrar slutat. Ägaren var ”försvunnen” och ett par delägare utan uppenbar puberfarenhet stod bakom baren. Majorna kändes också lite avsides för en del. Vi tog en omröstning och vi hamnade till slut på Champs på Kristinelundsgatan (Joakim Hedlunds förslag). Detta är en sidogata till Avenyn och läget var perfekt. Bra priser och ok mat. Det var en trevlig värmländsk krögare som körde verksamheten och det var trevliga lokaler.  Det vi inte visste om var att stället legat ute till försäljning en tid.  Vi var på plats September 2010 och stället var sålt i mars 2011.

Nu stod vi alltså utan lokal med Champions League möten mot Barcelona och Premier League emot Manchester United och 50-60 Gooners anmälda per match. Är man så många är det inte bara att ringa Olearys! (det fanns bara ett Olearys vid denna tid och inför stormatcher bokade folk ofta i god tid och det blev fullt snabbt på Olearys samt att de hade mattvång). Som tur var  och fortfarande är att Arsenal Göteborgs kontaktnät väldigt stort och det visade sig att lösningen fanns inom familjen. Mattias Petersson var  Quizmaster på Henriksberg (som kan ta riktigt mycket folk) och efter han ringt sin chef så var framtiden fixad temporärt. Det stora problemet som dök upp var att de har en välkänd och väldigt välbesökt Quiz på onsdagar så vi kunde inte se Champions League där (Onsdags matcher).  Vår Barca match var dock en tisdagsmatch så det löste sig fint.

Eftersom alla i gruppen inte varit ”överallt” så föreslog Reine att vi skulle ”köra runt lite” och testa lite pubar och sedan ta en omröstning i gruppen innan vi bestämde oss för ett nytt hem. Vi körde någon träff på Glenn på Friggagatan, The Queen på Viktoriagatan och Plain Kitchen på Risåsgatan. Vi diskuterade även Olearys som de flesta tyckte gick bort. De krävde också mattvång för samtliga vilket inte fungerade för oss. Vi beslutade oss till slut att köra på Plain Kitchen och fortsatte säsongen (2010-2011) där. På Plain Kitchen stannade vi  till säsongen 2011-2012 var slut.

Under denna säsong 2011-2012 (12 Mars 2-1 Arsena-Newcastle Vermaelen på övertid)så gjordes Arsenal Göteborgs första  ”medlemsresa”.  Vi skiljdes som vänner med Plain Kitchen efter denna säsong men det var dags för oss att gå vidare. Vi ville ha något centralare och billigare då vi ser alla matcher på krogen så spelar priset in. Med Champs färskt i minnet  gällande prissättning och läge så gick jakten vidare på ett nytt hem. Sommaren 2012 hade ett 10-tal Arsenal Göteborgare en liten spontan reunion (off season) och tog en pubrunda. Det intogs lite kall öl på Cheers och det gjordes ett litet studiebesök och det framkom  att detta stället var ju inte alls så litet som vi tidigare trott, faktum var att de hade fler sittplatser än The Queen som vi hade kikat på ett par säsonger tidigare. Läget var precis vad vi letat efter och deras prissättning passade oss perfekt. Efter mejlat Cheers och haft ett litet telefonmöte med Peter och vi förklarat vad vi gör och vilka vi är så gick de med på de förfrågningar vi hade gällande sång och flaggor mm. Så säsongen 2012-2013 så hade vi ett nytt hem som har kommit att bli en del av vår Arsenal Göteborg familj.

Efter att ha sammarbetat med Arsenal Sweden sedan 2005-2012 och kört vår verksamhet under deras flagga så hade det varit konflikter och meningskiljaktigheter till och från sedan 2009-2010 . Efter inte fått något stöd eller uppbackning samt enligt oss ett flertal märkliga beslut så frågade vi oss vad det var för mening att sammarbeta med dem. Här fanns en idéell förening med stora ekonomiska muskler som inte kom medlemmarna till godo. Detta ställde vi oss väldigt frågande till och var enligt oss inte hur man sköter en idéell förening.  Årsmöten las på dagar och tider så att så få människor som möjligt kunde närvara. Den styrande inre krestsen vägrade också att låta årsmötet ”gå runt” på de större orterna vilket fanns önskemål om ute i landet. Man kan säga att demokratin i föreningen motarbetades aktivt enligt oss. 8 Ambassadörer hoppade av under 2 år ifrån 5 orter vilket vi tycker är väldigt talande hur Arsenal Sweden sköttes. Nu är tråkigheterna historia och vi har inga som helst problem med Arsenal Sweden nu när vi slipper det ”politiska”. De får köra sin grej och vi kör våran. Vi är ju Gooners allihopa.

About

2013 var året då på iniativ av fd. Arsenal Sweden Ambassadör Reine att vi skulle starta en egen idéell förening. Tanken var att skapa egna ekonomiska förutsättningar för att kunna göra saker för medlemmarna för en billig medlemsavgift. De som startade Arsenal Göteborg som en egen idéell förening 2013 var Reine Björk, Clas Norberg, Joakim Hedlund, Jonas Ellman, Nicklas Pettersson, Nichlas Lindén, Peter Larsson och Mattias Edelbring. Den första ordförande som valdes och sedemera satt fram till vårt första riktiga årsmöte var Clas Norberg som sedan efterträddes av John Pekkari som satt de följande två åren.

 

2013-2014 Vann vi FA-Cupen och vi fick inte plats allihop på Cheers utan fick boka en andra pub (Notch Bar and Kitchen på samma gata) och var förmodligen runt 150 Gooners som firade som tokiga på Viktoriagatan. Polisen var på plats men det var för att se till så trafiken inte stoppades helt. Till slut så dirigera dem om spårvagnar och taxibilarna vände när de såg galet mycket folk ute på gatan som dansade och kramades. Det var en fantastisk dag!

2014-2015 Så vann vi FA-Cupen igen. Då var det än mer folk. Vi fyllde Cheers Pub, The Queen, Notch Bar and Pub och enormt stora Odyssea In Loco på samma gata runt samlades 50-60st Gooners. Vi uppskattade att vi var 250-300 Gooners på 4 krogar inom en radie på 100 meter. Viktoriagatan var verkligen RÖD!

Nu är vi inne på vårt fjärde år på Cheers och vår historia slutar inte här. Vi har hunnit med ett flertal medlemsresor och våra medlemmar åker titt som tätt själva flera gånger per säsong. Vi har även medlemmar som numera har säsongskort. Nästa år har vi ännu en milstolpe i vår verksamhet , Säsongen 2016-2017 firar vi femårsjubileum på Cheers hoppas vi ! Och då ställer vi till med fest!

(Uppdateras allt eftersom milstolpar tillkommer)

 

Interimstyrelsen 2013

Ordförande Clas Norberg
Kassör Mattias Edelbring
Ledamot Peter Larsson
Ledamot Jonas Ellman
Ledamot Joakim Hedlund
Ledamot Nichlas Lindén
Suppleant Nima Safai
Suppleant John Pekkari

 

 

 

Styrelsen 2013-2014

Ordförande John Pekkari
Kassör Mattias Edelbring
Ledamot Jonas Ellman
Ledamot Nima Safai
Ledamot Nils Nordmark
Ledamot Christian Spjuth
Ledamot Reine Björk
Suppleant Peter Kling
Suppleant Magnus Hjelm

Styrelsen 2014-2015

Ordförande John Pekkari
Vice Ordförande Zandrah Dikanda
Kassör Bo Gullberg
Ledamot Jonas Ellman
Ledamot Reine Björk
Ledamot Michelle Boynton
Ledamot Fredrik Barnö
Suppleant Peter Kling
Suppleant David Sjöland

Styrelsen 2015-2016

Ordförande Zandrah Dikanda
Vice Ordförande Filip Tolf
Kassör Bo Gullberg
Ledamot Michele Boynton
Ledamot Fredrik Barnö
Ledamot Reine Björk
Ledamot Sebastian Ahokas
Ledamot Nicholas James
Ledamot Oscar Axelsson
Suppleant Peter Kling
Suppleant Tommy Ahokas