Familjen (av Mats Turner)

Familjen (postat ursprungligen fredagen den 7:e oktober 2011)

Att vi påverkar de närmaste i vår omgivning för att vi håller på ett fotbollslag eller jag kanske ska säga är hängivna The Gunners är nog ganska självklart, men tänker vi på det?

Jag heter Mats och kommer ifrån Karlskrona, jag jobbar i Göteborg men har familjen kvar i sydost. När jag började jobba här uppe så var jag tvungen att hitta någonstans att kolla fotboll, som jag brukar så tar jag mig en promenad och kollar ifall det finns några trevliga ställen förutom dom klassiska som O´Learys m.m. Så när Arsenal skulle möta Ipswich i ligacupen den 25 jan så hamnade jag av en ganska stor slump på en sidogata där det fanns ett ställe som hette ”The Champs”.

IMGP0678

Jag var där tidigt och började snacka lite och blev då informerad att det brukade vara massa Arsenal-supportrar där. Trevligt tänkte jag och när folket började droppa in så gick jag givetvis in och frågade ifall en vilsen själ ifrån Karlskrona fick leka med dom stora grabbarna. Därför är jag med er nu och stöttar det laget som finns i mitt hjärta!

För mig har det alltid varit självklart att när Arsenal spelar så ska jag kolla, det spelar ingen roll om någon redan sitter framför tv och kollar något annat. Det kan vara så att vi ska på middag, ”men det går ju inte Arsenal spelar då och det måste jag kolla”. Min äldsta dotter märker detta tydligt för hon missar sina favoritprogram när det är Champions League kvällar, nu planerar hon redan innan att hon kan kolla hos grannen eller liknande. De andra i familjen vet att då är det massa gott att äta och ingen får störa när fotbollen börjar.

bild2

Jag hade tidigare alla sportkanaler som man kunde komma över, fullt på Canal+ och fullt på Viasat med tvillingkort på båda så att det fanns fler tv-apparater som visade fotbollen, det blev en aning dyrt och när Viasat köpte rättigheterna till PL så kunde jag göra mig av med Canal+ och spara en hel del i månadskostnad, så numera har jag bara en tv med Viasat.

Min sambo är fullt medveten om det här begäret och följer gärna med som en del av er vet när vi ska kolla fotboll på Plains eller som tidigare The Champs. Hon är så medveten att hon t.o.m. hittade en resa så hon kunde hänga med till London för att se Arsenal spela.

bild3

Två av mina söner är fotbollsälskare, dom spelar och älskar verkligen det. När dom inte tränar eller spelar match med sitt lag så spelas det i trädgården, så fotbollsmål var man tvungen att fixa. Dom har också av någon konstig anledning knutit AFC till sig och det är det laget som gäller, där vill dom spela när dom blir tillräckligt gamla, ”kan vi inte flytta till London så att jag kan börja spela i Arsenal” frågar dom mig. Om det är jag som påverkat dom är självklart, men faktiskt ganska omedvetet, dom ser att jag håller stenhårt på Arsenal oavsett och det är alltid fotboll på tv, samt att jag ofta går omkring till vardags med kläder som det finns ett klubbemblem eller en pin på, klart dom blir påverkade, sen har man köpt ett och annat plagg till dom dessutom

En kille som jobbar på en av grabbarnas skola och har ett annat lag i sitt hjärta ropade på honom ”Tjena August” varav min grabb svarade ”Arsenal är bäst” och detta var nu i år, det spelar ingen roll hur det går för Arsenal för dom håller på dom oavsett. Som när dom kaxigt tar på sig nya hemmatröjan efter Tottenham-matchen för att ha på sig i skolan bland alla medgångssupportrar till övriga lag.

bild4

Den minsta grabben har inte riktigt kommit in i det där med fotboll förrän nu i år, men han blir givetvis blir påverkad av sina äldre bröder, så nu är hans önskan att också få Arsenal kläder. Häromdan så kom medlemskorten hem och där fanns ett med hans namn, jag gav det till honom och han sken upp när han såg namnet tillsammans med Arsenal Sweden och sa ”får jag också följa med och kolla på Arsenal nu”.

Så en dag så bokade jag en resa till London för mig och den äldsta av grabbarna – Isaac. Jag frågade han om han ville hänga med och kolla fotboll i London, svaret behöver jag nog inte säga så mycket om. Det året så önskade han sig bara pengar i julklapp av alla så han skulle kunna handla matchtröjor och allt annat i Arsenalbutikerna. Glädjen var enorm, även hos mig för nu skulle jag ta med honom dit och introducera honom i live-fotbollens heliga land och presentera honom för Kings of London.

Arsenal station

Resan blev lyckad och han fick nog uppleva mycket som många inte gjort som varit över flera gånger. Efter att i ha tillbringat flertalet av timmarna av de första två dagarna i London på The Armoury så var det matchdag, den 19 dec Arsenal vs Hull. Vi gjorde oss redo för match, men innan matchen så var vi tvungna att känna av stämningen på Holloway Road. Vi gick till The Rocket som ibland har öppet innan matcherna för Arsenalsupportrar enbart (inga fotbollsturister är välkomna).

Jag snackade lite med grabbarna i dörren för att kolla så det var ok att sonen hängde med in, det var inga problem men så frågade han. Ska ni inte komma på julfesten efter matchen? Jag konfererade lite med Isaac och han tyckte det var ok. Väl inne så träffade vi några kompisar från Sverige och Norge som vi slog följe med till arenan och som också skulle gå på julfest sen.
Efter en 3-0 seger över Hull så gick vi tillbaka till The Rocket och där stod mat och dryck uppdukat att ta för sig och det visade sig att det var ett gäng som heter The Away Boyz som lirade hela kvällen Trötta men glada tog vi oss tillbaka till hotellet innan det blev allt för sent.

Det var min sons första resa till London och Arsenal och ni kan säkert förstå att om några år så skriver säkert han här i bloggen om sina upplevelser och kärlek till klubben. Det har blivit fler resor och den näst äldsta har också varit med, och snart är det dags för den yngsta att få följa med pappa och storebröderna på fotboll på The Emirates.

//Mats Turner