Så här slutar PL 2015-16

IMG_2838Visst är det kul med sommar. Jag menar glass, sol, bad och kalla öl. Livet är bekymmersfritt och njutbart, inte alls som under säsongen när man lider och plågas av resultat som inte blir som man tänkt sig. Å andra sidan så är det hyfsat trevligt när man i maj lyfter FA-cupen. För sån är sjukdomen vi bär på: tärande, nedbrytande och obotligt beroendeframkallande.

Men vi vill ju inte heller ha det på något annat sätt så nu när det närmar sig avspark i den bästa ligan så är vi alla på tårna och med en tabell där alla står på noll poäng så bär alla på hoppet att denna säsong är vår, bara vår och ingen annans. Men hur ligger det egentligen till?

Flera förståsigpåare vill ha det till att Arsenal nu är ligafavoriter. De pekar på att vi hade en otroligt stark vårsäsong, vann FA-cupen och nu har värvat Petr Cech. Det finns poänger i det resonemanget.

Andra vill ha det till att Chelseas trupp till de viktigaste delarna är orörd och därmed är de favoriter till att ta hem det igen särskilt eftersom Mourinho är bäst (i världen?) på att få ut rätt resultat ur matcher, att stänga igen alltså.

Manchesterlagen har förstärkt även om jag i Citys fall är oerhört tveksam till att Sterling och Delph är riktiga förstärkningar eller om det helt enkelt är deras pass klubben behöver för att leva upp till kraven på engelska spelare i truppen.

Manchester United har värvat allt som finns att tillgå och har nu på fem år köpt spelare för över 4 miljarder kronor. De har genomgått en identitetsförvandling från att vara en klubb som höll på sina traditioner och satsade på spelare från de egna leden till att vara ett köpelag, med den stora skillnaden att pengarna kommer ifrån den egna verksamheten snarare än en oljeshejk.

Utöver detta finns de två wannabelagen i Liverpool och Tottenham som också återigen satsar pengar för att kunna slå sig in bland de stora elefanterna.

Jag minns att man inför förra säsongen bara pratade om Chelsea och Manchester City och att det skulle bli en kamp in på mållinjen. Istället defilerade Chelsea enkelt och var egentligen aldrig hotade och hade det inte varit för Arsenals tröga höst så hade City inte lyckats bli tvåa. Men Arsenal fick som tidigare säsonger oerhört många skador i truppen och lyckades inte hitta den jämnhet som krävs för att på allvar kunna hota.

Det ser ut att ha hänt en del på skadefronten. När säsongen nu startar har vi tre spelare på skadelistan. Med vår historik på den fronten kan man påstå att vi har en hel trupp. När alla då är friska uppstår ju också en konkurrenssituation som vi inte är vana vid. Spelare måste höja sig för att vara säkra på spel och det kan naturligtvis bara vara bra. Därför gick ju också laget oerhört bra i våras. Alla var skadefria, till och med Diaby var skadefri på slutet och då kom resultaten och Wenger kunde få ut maximalt av laget.

Däri ligger vårt hopp. Är laget hyfsat skadefritt så har vi en chans på ligaguldet. Börjar det knaka med skador på Giroud, Ramsey, Özil, Alexis eller mittbackarna så kan det bli jobbigt. Man klarar två-tre skador, men inte sju-åtta i längden.

Vi har ett spel som sitter, vi har två farliga alternativ framåt i Giroud och Walcott samt ett mittfält som hjälper till i målskyttet. Vårt försvar ser stabilare ut med Cech i buren och om Le Coq utvecklas och håller sig skadefri så ökar chanserna för en bra säsong. När transferfönstret stänger om några veckor får vi dessutom svar på ifall vi fått in ytterligare spetskompetens, kanske då framförallt på anfallssidan, en också på den defensiva mittfältspositionen där många är oroliga för att Coquelins framfart är tillfällig.

Om vi då ska se på topp sex i tabellen, som ändå är mest intressant ur vår synvinkel så måste vi konstatera att alla konkurrenter satsar friskt förutom Chelsea än så länge. De förlitar sig på att det lag de har räcker till och jag tror nog att de har fått in en joker i Falcao som kommer kunna avlasta Diego Costa. Mourinho vet ofta vad han gör och har säkert en plan för hur colombianen ska användas.

Jag tror att det slutar så här:

1. Chelsea

2. Man United

3. Arsenal

4. Man City

5. Liverpool

6. Tottenham/Southampton/Crystal P/Stoke

Tyvärr tror jag inte att Arsenal kommer att räcka till ändå. Wenger har blivit bättre på att knyta ihop matcher, men kommer vi att klara det mot storlagen? Förra säsongen var ett fall framåt men fortfarande var vi alldeles för veka mot Man U och Chelsea. Både Lous Van Gaal och Mourinho vet precis vad som behövs för att tråkspela när det behövs. Lär vi oss samma läxa så kan vi knipa en placering till. Inte mer.

Jag har gärna fel, väldigt gärna. Det hänger på eventuella transfers också och det hänger väldigt mycket på hur vi startar säsongen. Är vi med framåt jul så finns det alltid hopp.

Kom igen nu, nu kör vi!